Aug 092011
 

20110729-artesan-14377

Tämä tarina alkaa oikeastaan lapsuudestani Kuopiossa. Asuimme pienellä kadunpätkällä, jossa asui paljon muitakin lapsiperheitä. Kadun lapsilla oli tapana leikkiä yhdessä isolla porukalla polttopalloa tai piilosta. Toinen samanikäinen tyttö tuossa porukassa oli Sari, jonka kanssa aloitimme yhdessä koulunkin pienessä idyllisessä puukoulussa, jossa oli vain kolme luokkaa. No, tiemme erkanivat ja Sari oli vain muisto lapsuudesta.

Yllättäen sitten törmäsimme toisiimme Luomupäivillä pari vuotta sitten ja Sari kertoi pitävänsä kasvisravintolaa Varkaudessa sveitsiläisen miehensä kanssa. Hän kertoi myös heidän aikeistaan siirtää ravintola Helsinkiin. Nyt Bistro Artesana on ollut jo lähes vuoden Kurvissa. Kävimme avajaisissa ja pidin heti paikan underground-tunnelmasta. Sitäpaitsi paikka on Portaat luomuun -ohjelmassa ylimmällä viidennellä portaalla. Hyvä Sari ja Luzi!

Päätimme mennä Bistro Artesanaan syömään isommalla porukalla, sillä tyttäreni Kukka on siellä kesätöissä. Kukkahan on ainut perheenjäsenistämme, joka on ollut kasvissyöjä koko ikänsä. No, jossain vaiheessa hän maisteli kyllä miltä makkarat sun muut maistuvat. Bistro Artesana taas tarjoaa puhdasta vegaaniruokaa. Tytär myös astelee vanhempiensa jalanjäljissä, sillä hänen syntymänsä aikaan hänen vanhempansa työskentelivät Kasvisravintolassa. Siis siinä legendaarisessa paikassa Korkeavuorenkadulla.

Jos liikutte Helsingissä Hämeentien ja Kallion tienoilla, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa paikaan! Sisäänkäynti on aika huomaamaton pieni ovi kerrostalon katutasossa, josta mennään puoliksi katutason alapuolelle. Lounasta saa seisovasta pöydästä ja muuten on á la carte. Nyt elokuussa luvataan fennovegaanista ruokaa lounaaksi!  A-oikeudetkin löytyvät – tietysti luomuoluilla ja -siidereilläkin.

Saapuessamme perjantai-iltana kuuden aikaan paikka vaikuttaa hiljaiselta. Työvuorossa on vain tyttäreni salin puolella ja kokki keittiössä. Emme saa kokilta lupaa kuvata keittiön puuhia, mutta annokset kyllä tulevat saliin erityisen taiteellisina. Täytynee käydä joku toinen kerta jututtamassa itse paikan pitäjiä ja kuvailemassa ravintolaa kulissien takaa.

20110729-artesan-14500

Kukka on ainakin oppinut paljon vegaanisesta ruoasta ja kokeillut itsekin kotona joitakin paikan reseptejä. Listan annokset hän tuntuu tuntevan hyvin ja osaa myös suositella mielenkiintoisimpia annoksia. Otamme alkupaloiksi vepaksia, jokainen erilaisen ja laitamme kiertämään. Suosikit löytyvät tofusta paholaisen hillon kanssa ja perinteisemmästä vihannes-hummus-annoksesta – ainakin minulla.

Pääruoaksi löytyy kullekin mieleisensä: tofupaistosta, seitanpaistia, seitan-satayvartaita ja pestopastaa. Vannoutuneet lihansyöjämmekin Erkki ja Santeri ovat tyytyväisiä annoksiinsa, jotka tällaisesta perinteisen kasviruoan ystävästä vaikuttavat liikaa liharuokamaisilta: paistia ja vartaita. Joka tapauksessa kaikki nauttivat ruoista ja maistelevat myös toisiltaan. Annokset eivät tahdo pysyä lautasella niin kauan, että saadaan kuvattua ja vatsat tuntuvat aika täysiltä lautasten tyhjennyttyä.

20110729-artesan-14481

Tarjoilijamme ei joudakaan paljon seurustelemaan kanssamme, kun muitakin asiakkaita putkahtelee sisään tasaiseen tahtiin. Tilaamme vielä jälkiruoat taas periaatteella: maistellaan erilaisia. Tosin itse ainakin ihastun paistettuihin hedelmiini niin paljon, että ei tainneet muut keretä jaolle.

Muistan jo Kasviksessa aikoinaan ihmisten kyselleen, mitä raaka-aineita käytätte luomuna. Silloin yli kaksikymmentä vuotta sitten lista ei ollut kovin pitkä. Vaikka Kasvis toteutti jo silloin nykyistä muotihittiä eli piti ravintolan yhteydessä kauppaa, jossa myytiin lähi- ja luomuruokaa, muun muassa Kasviksesta erkaantuneen Samsara-leipomon luomuleipää. Koetamme nyt kysellä Kukalta, mitkäs tässä oli luomua ja vastaus kuuluu, kaikki mitä on saatavana luomuna. Nykyään se kyllä tarkoittaa siis lähes kaikkea. Muistan Sarin ihmetelleen, miten helppoa täällä pääkaupunkiseudulla on saada luomutavaraa tukuistakin.

Lisää kuvia:

Related Images:

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: